Katmanlı Üretim, Eklemeli imalat veya 3D Baskı; hangisini telaffuz ettiğimizin bir önemi olmadan yaygınlığını ve kullanım alanlarını artırmaya devam ediyor. Bu da beraberinde 3D Baskının yeni iş modelleri yaratmasına sebep oluyor ve artık bu iş modellerini daha hızlı gözlemleyebiliyoruz.

1.Talebe Özel Parça Üretimi ve Yedek Parça

3D Baskının, geleneksel üretim yöntemleri ile karşılaştırıldığında, en büyük farklarından biri talebe özgü sipariş verebilme kabiliyetidir.

Her ne kadar geleneksel üretim yöntemleriyle de size ait tasarım veya bir parçanın üretimi için özel olarak sipariş verecek olsanız da, 3D baskı ile üretimde deneme yanılma sürecinin çok hızlı gerçekleşebilmesi sebebiyle, talebinize özel siparişlerde büyük avantaj sağlamaktadır. 3D Baskı ile üreteceğiniz parçalarınızı ne zaman istiyorsanız o zaman alabilirsiniz.

Tooling (alet ile işleme) gerektirmeyen üretim süreci sebebiyle 3D Baskı üretimi, az ve orta sayıda üretimde, diğer üretim yöntemlerinden çok daha hızlı teslim süreleri vermektedir.

Yedek parça üretimi ve tedariği buna güzel bir örnektir. Katmanlı üretim sayesinde talebe özel parçalar, bir çok endüstriyel malzeme ile hızlıca üretebiliyor. Normalde üretimi belki haftalar sürecek, kalıp ve alet masrafları sebebiyle çok yüksek fiyatlara üretilecek bir çok yedek parça 3D Baskı ve her yıl gelişen malzeme teknoloji sebebiyle çok hızlı ve uygun fiyatlara tedarik edilebiliyor. 2022’ye kadar yedek parça tedarikçilerinin %85’inin3D Baskıya adapte olmaya çalışılacağı tahmin ediliyor.

Örneğin, BMW bir 3D metal baskı girişimi kurarken, Mercedes Benz müşterilerinin yük kamyonları için 3D yedek parça basmalarına izin veriyor. Demiryolu endüstrisi de Deutsche Bahn ve Siemens ile teknolojiyi takip ederek yedek parçaların 3D baskı ile üretilmesi için yatırım yapıyor. Siemens, yedek parçaları ihtiyaç duyduklarında basabilmenin maliyetlerini düşürdüğünü ve parça üretiminde tedarikçilere bağımlılığını azalttığını bildiriyor.

2.Prototipleme

Üretimde prototipleme dendiğinde, artık 3D Baskı ilk akla gelen üretim methodlarından. Üretim süreleri ve 3D Baskının üretim kolaylığı, prototipleme sürecini çok güçlendiriyor. Daha hızlı parça üretimi ile daha fazla deneme yapılabiliyor ve bu çok düşük maliyetlere yapılıyor. Sadece görsel prototipleme için değil, birçok endüstriyel seviyedeki malzeme ile fonksiyonel testler de çok kolay bir şekilde gerçekleştirilebiliyor.

Birçok firmanın Arge departmanlarında, 3D Baskı prototipleme süreçlerinin nerdeyse vazgeçilmezi durumunda. Kompleks parça üretimi, hızlı üretim, hızlı test etme, birçok malzeme seçeneği gibi özellikleriyle 3D Baskı, hem maliyetten hem de bir çok uzun süreçli geleneksel yöntemlerden kurtarıp, firmaların ürünlerini ve işlerini bir adım ileri taşıyor.

3.Tedarik Zinciri Optimizasyonu

Tedarik zincirini optimize etmek ve bunu geliştirmek firmaların isteyeceği ve üzerinde düşündüğü konulardan biridir. Talebe özel 3D Baskı ile parça üretimi, stok ihtiyacı olmadan ve dolayısıyla stok maliyetlerini bertaraf ederek önemli bir maliyet avantajı sağlar. Dijital dosyalarınız bilgisayarında fiziksel olarak gözle göremeyeceğiniz kadar yer kaplar J

Tedarik zincirine diğer bir avantajı ise tamamen 3D Baskının dijital dünyada doğması sebebiyle, devamlı olarak dijital dosyalar üzerinden ilerleme ve geliştirme avantajı. Küçük masraflarla ve hızlı iterasyonlarla dijital dosyalar üzerinde değişiklikler yapabilir, bunları hızlıca uzak mesafelerdeki ekiplerle paylaşabilir ve saniyeler içinde 3D Baskı ile üretime gönderebilirsiniz.

4.Artık sorun olmayan az adetli üretim

3D Baskı ile iş modelinizi etkileyebilecek ve üzerinde düşünebileceğiniz bir özellik de, az sayıda parçayı geleneksel üretim methodlarına göre daha uygun maliyete yapabilmektir. Sadece prototipleme değil, üretim için de 3D baskıyı kullanabileceğiniz için size büyük bir avantaj sağlamaktadır.

5.3D Baskı ile Üretim Servisleri

Sizin için başka bir iş modeli de, 3D Baskı servisleriyle çalışmak olabilir. Bu servis modeli, parçalarınızın üretimini geniş üretim ağına sahip profesyonel bir 3D baskı servise ürettirmektir. Bu model sayesinde büyük, pahalı ve endüstriyel olan MJF, SLS, Polyjet veya Endüstriyel tip malzemeler için endüstriyel FDM cihazları gibi, 3D baskı cihazlarını satın almaktansa, daha uygun fiyat ile servisleri kullanarak direk olarak parça üretimi yaptırabilirsiniz.

Kurum içinde (in-house) üretilen 3D baskı parçalarınızın kapasitesi yetmediğinde, endüstriyel makine satın almak istemediğinizde veya endüstriyel cihazlarla uğraşmak istemediğinizde bicisim gibi profesyonel 3D Baskı çözümü sunan ve geniş üretim ağına sahip bir firma size bu konuda yardımcı olur. Sadece modelinizi sisteme yükler ve kendinizi profesyonel bir üretim uzmanının eline bırakabilirsiniz.

Bu iş modeli, sizi masraflardan kurtaracağı gibi, geniş üretim ağına erişerek daha fazla teknoloji, cihaz ve malzemeye erişmek açısından da tedarik sürecinizi hızlandıracaktır.

Yukarda saydığımız yeni modellerin belki bazılarını çoktan uyguluyorsunuz. Veya okudunuz ve ileriki dönemde adapte olabilmek adına 3D Baskının faydalarını anladınız. Yine de aklınızda soru işaretleriniz varsa bicisim’e ulaşabilirsiniz.

Hemen üretime geçmek veya sadece fiyat öğrenmek istiyorsanız, 3D Modelinizi çevrimiçi sistemize yükleyebilirsiniz.

A
Ali Rıza İnal
CEO - Mekatronik Mühendisi