Parmak izi gibi her diş seti kişiye özeldir. Bu sebeple bir müdahale gerektiğinde üretilmesi gerekilen modeller de birbirinden oldukça farklıdır. Düşük adetli üretim konusunda sağladı zaman ve maliyet avantajıyla 3D baskı teknolojileri dijital diş hekimliği alanında da öne çıkmaktadır. Bu yazımızda 3D baskı teknolojilerinin diş laboratuvarlarında kendisine çoktan yer bulmuş başlıca uygulamalarını inceleyeceğiz.

Kron ve Köprüler

Şekil1. 3D Baskı Kullanılarak Üretilmiş Bir Köprü

En yaygın protetik uygulamalardan biri kron ve köprülerdir. Kron ve köprüler zarar görmüş ya da kaybedilmiş dişlerin yerine kullanılan protezlerdir. Sektörde bu takma dişlerin imalatında pek çok farklı malzeme kullanabilmektedir. En yaygın olarak kullanılanlar ise seramik ve metal alaşımlarıdır. DMLS yöntemiyle direkt olarak metal protezler üretilebilirken, dökülenebilir reçine kullanılarak SLA yöntemiyle üretilmiş kalıplara sonrasında metal döküm gerçekleştirmek de mümkündür. Fiyat avantajı sebebiyle ikinci yöntem daha yaygındır. Bu yöntemle 3D baskı ile üretilmiş model ısı dayanımı yüksek bir malzemeyle kalıplanır. Tüm kalıp sistemi fırınlanarak dökümlenebilir reçinenin kalıptan ayrılması sağlanır ve kalıp içerisinde oluşan boşluğa döküm yapılarak metal model üretilmiş olur. Sonrasında porselen kaplama yapılarak nihai ürün elde edilir.

Protezlerin hastaya uygunluğunun kontrolü oldukça önemlidir. Hastanın ağzı 3D tarayıcılar vasıtasıyla tarandıktan sonra, dental model reçinesi kullanılarak üretilen modelle protezin hastaya uygunluğu hızlıca kontrol edilebilir. Bu yöntemle üretilen modellerin %80’ i istenen ölçülerden 35 mikrondan (0.035 mm) daha küçük sapmalar gösterdiği için bu yöntemin toleranslar açısından dijital diş hekimlerinin ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayabilmektedir.

Cerrahi Kılavuzlar

Şekil2. SLA yöntemiyle Üretilmiş Bir Cerrahi Kılavuz

Çene delme yüksek hassasiyet gerektiren bir işlemdir. Bu işlem esnasında yanlış sinirlere temas edilmesi halinde kısmi yüz felcine varan sonuçlar ortaya çıkabilmektedir. SLA teknolojisiyle üretilen cerrahi kılavuzlar sayesinde bu işlem son derece hassas bir biçimde yapılmaktadır. Ağız içerisinde 24 saat hiçbir zararlı etki oluşturmadan bulunabilen ve tamamen sterilize edilebilen bir malzeme olan DentalSG reçine, cerrahi kılavuz üretimi için özelleştirilmiş bir malzemedir. Hastanın dişlerinin taranması sonucu elde edilen model kullanılarak kılavuz tasarlanır ve üretim sonrası metal kılavuzu eklentisi modele takılır. Cerrahi müdahale esnasında kılavuz hastanın ağzına yerleştirilir, bu sayede delme işlemi büyük bir hassasiyetle uygulanabilir.

Ortodonti Tedavisi

Şekil3. Ortodonti tedavisinde Kullanılan Bir Şeffaf Plak ve Kalıbı

Bu yöntemle hastanın ağzı tarandıktan sonra hastaya özel plaklar imal edilir. Bu plaklar çıkarılabilir ve saydamdırlar. Doktor kontrolünde düzenli kullanımla bu plaklar sayesinde hastanın dişleri kısa bir sürede ideal pozisyonlarına getirilebilir. 3D baskı hizmetleri teknolojisinden faydalanarak bu plakları üretmenin iki farklı yöntemi vardır:

  1. Hastanın ağız içi tarandıktan sonra elde edilen model SLA yöntemiyle üretilir. Elde edilen katı modelin üzerine ağız içi kullanıma uygun, saydam bir plaka bastırılır ve bu plakanın diş yapısının şeklini alması sağlanır.
  2. Bu işleme özel geliştirilmiş, uzun süre ağız içi kullanıma uygun bir malzeme kullanılarak direkt olarak atel ve ağız koruyucuları üretilir. Bu yöntem daha hızlı üretim imkanı sunmaktadır.

3D baskı teknolojilerinin ve kullanılabilir malzemelerin gelişmesiyle birlikte özel üretim gerektiren pek çok sektörde olduğu gibi dişçilik sektöründe de üretim anlayışı artan bir hızla dijitalleşmektedir. Var olan bu değişimi takip etmek ise şüphesiz sın derece önemlidir. Dijital üretim yöntemleriyle ilgili daha fazla bilgi almak için sitemizi inceleyebilir, .STL formatlı dosyalarınızı yükleyerek anında fiyat alabilir ve dakikalar içerisinde üretime geçebilirsiniz.

Burak Kurttay
Makine Mühendisi