3D Baskıya Uygun Modellemeler Yapmak İçin Kullanabileceğiniz Tasarım Programları
Bilgisayar teknolojilerinin gelişimine paralel olarak tasarım ve üretim süreçleri de çok hızlı olarak dijitalleşmektedir. Bu sürecin vazgeçilmezlerinden olan 3D modelleme programlarıyla ilgili bilgi almak istiyorsanız bu yazı size göre.
Bilgisayar teknolojilerinin gelişimine paralel olarak tasarım ve üretim süreçleri de çok hızlı olarak dijitalleşmektedir. Mimari, makine, imalat, endüstriyel tasarım gibi sektörlerin yanı sıra animasyon ve oyun gibi sektörlerde de 3D modelleme programları sıklıkla kullanılmaktadır.
Modelleme programları hizmet verdikleri sektörlere göre özelleşmişlerdir. Örneğin makine ve imalat sektöründe sıklıkla kullanılan bir program olan SolidWorks makine parçalarının bir katı olarak modellenmesi, kolaylıkla teknik resimlerinin oluşturulması ve farklı parçaların program içerisinde montajlanabilmesine izin verirken; animasyon sektöründe kullanılan Blender ise modellenen parçaların bir sahnede oturtulması, ışık ayarları ve doku oluşturabilmesi açısından diğer programlardan ayrılmaktadır. Bu yazıda bahsedilen programların tamamından STL formatıyla çıktı alınabilir ve 3D baskıya uygun modeller oluşturulabilir.
Bu yazıda tasarım anlayışları göz önünde bulundurularak modelleme programları üç ana başlık altında incelencektir.
1. Katı Modelleme
2. Yüzey Modelleme
3. Organik modelleme (Sculpting)
Katı Modelleme Programları
Şekil1. SolidWorks Kullanılarak Oluşturulmuş Bir Katı Model Görünümü
Katı modelleme anlayışını benimsemiş yazılımlarla modelleme yaparken tasarımınızı geleneksel imalat yöntemleriyle üretim yapıyormuş gibi sürdürmeniz gerekmektedir. Programların içerdiği ekstrüzyon, kesme, delme, diş açma vb. komutlar bu tasarım anlayışını net olarak ortaya koymaktadır. Bu programlar daha ziyade makine imalat sektöründe tercih edilmektedirler.
Katı modelleme yazılımlarının bir diğer avantajı ise parametrik olmalarıdır. Bu her aşamada yaptığınız her değişikliğin iş akışı içerisinde kaydedilmesi ve istenildiğinde değiştirilebilmesi anlamına gelmektedir. Modelde hızlıca değişiklik yapılması gerekilen durumlarda bu oldukça kullanışlı bir avantajdır.
Montaj modellemesi ise bir diğer önemli noktadır. Tasarlanmış parçalar montajlanabilirler, montajda bulunması gereken cıvata, somun vb standart parçalar ise internette bulunarak direkt olarak kullanılabilir. Katı modelleme programlarının birçoğu oluşturulmuş parça ve montajlar üzerinden mühendislik analizlerinin yapılmasına imkan verir. Bu analizler sayesinde tasarımlarınızı üretmeden önce iyileştirmeler yapabilirsiniz.
Fusion 360 Autodesk’in öğrenci ve düşük gelirli firmaların ücretsiz olarak kullanabileceği bir programdır. Modelleme, montaj ve analiz konularında oldukça işlevli bir programdır.
Tinkercad ise küçük yaşta çocukların modellemeye aşina olmasını amaçlayan bir modelleme sitesidir. İnternet tarayıcınız üzerinden Tinkercad adresine girerek dakikalar içerisinde çok basit modeller elde edebilir, bu modellerin STL formatında çıktısını alabilirsiniz.
Yüzey Modelleme Programları
Şekil2. Rhineceros Kullanılarak Oluşturulmuş Bir Otomobil Modeli
Yüzey modelleme programları genellikle serbest geometrili parçaların modellenmesi için tercih edilirler. Katı modelleme programlarına kıyasla estetik ve ergonomik modeller üretebilmek daha basittir. Örneğin bir TV kumandasının plastik kabını modellemek için en uygun yaklaşım yüzey modellemedir. Katı modelleme programlarına göre ölçüsel olarak daha serbest tasarımlar yapmak mümkündür ancak bu özellik modellerde geçmişe dönük değişiklikler yapılmak istendiğinde sıkıntılar doğurabilmektedir.
Yüzey modelleme programlarını kullanarak bir parçanın dış yüzeyleri modellendikten sonra programların içerdiği komutlar kullanılarak bu parçaları katı modellere çevirmek mümkündür. Bu sayede oluşturulan modeller 3D baskıya uygun hale getirilebilirler. Bicisim teknik ekibi olarak sağlıklı bir 3D baskı süreci için modellerde duvar kalınlıklarının 1.2 mm’den küçük olmamasını tavsiye ediyoruz.
Rhinoceros ve Autodesk 3ds Max yüzey modelleme anlayışını benimsemiş başlıca programlar olarak görülebilirler.
Katı modelleme programlarının pek çoğu yüzey modelleme programlarına kıyasla basit de olsa yüzey modellemeye de imkan verebilmektedir.
Fusion 360 ücretsiz kullanılabilmesi sebebiyle yüzey modelleme işleri esnasında da sıklıkla kullanılmaktadır.
Organik Modelleme (Sculpting) Programları
Şekil3. Blender Kullanılarak Oluşturulmuş Bir Karakter Görünümü
Organik modelleme (sculpting) anlayışıyla modelleme yapmak elinizde bulunan bir kili bastırarak, tarayarak, kabartarak istediğiniz modeli oluşturmaya benzemektedir. Genellikle serbest formlu yüzey ve katılar oluşturmak için kullanılırlar. Karakter, takı ve organik formların tasarlanmasında sıklıkla bu programlar tercih edilir. Parametrik değillerdir. Bu programlar kullanılarak üretilen modeller .STL formatında kaydedilebilir ve 3D baskı ile üretilebilir.
ZBrush ve Blender bu anlayışla modelleme yapmak isteyenlerin başlıca kullandığı programlardır.
Sculptgl ismiyle web tarayıcınız üzerinden kullanabileceğiniz, sculpting mantığını kavrayabileceğiniz ve basit modeller oluşturabileceğiniz bir uygulama mevcuttur.
Yukarıda bahsedilen programları kullanarak oluşturduğunuz 3D modellerinizi .STL formatında kaydederek 3D baskıya uygun hale getirebilirsiniz.
3D baskıya uygun modeller oluşturmaya başlamadan önce FDM İçin Tasarım Kılavuzumuzu incelemeniz ve STL nedir? ve STL hataları isimli yazılarımıza göz atmanız tasarım sürecinizi kısaltabilir ve daha iyi bir ürün elde etmenizi sağlayabilir.
Modelleme ve STL olarak kaydetmek ile ilgili sorularınızla ilgili teknik ekibimizle iletişime geçebilir, STL dosyalarınızı sitemize yükleyerek saniyeler içerisinde fiyat alabilir ve dakikalar içerisinde üretime geçebilirsiniz.