Takı imalatında yüzyıllardır var olan iki yöntem olduğunu söylemek mümkündür: El işçiliği ve kayıp mum tekniği. Bahsedilen iki teknik de yüksek uzmanlık ve uzun işlem süreleri gerektirir. Bu iki yöntemle de küçük hatalar yüksek maliyetler yaratabilir. Bu yazıda 3D baskı teknolojilerinin kayıp mum tekniğinde nasıl kullanılabileceğini ve ne gibi avantajlar sunabileceğini inceleyeeğiz.

Geleneksel kayıp mum tekniğinde iş akışı şu şekildedir:

  1. Bir tasarımcı üretilmek istenen takıyı bir parça balmumundan oyarak oluşturur.
  2. Bu model hassas döküm alçısıyla kalıplanır, kalıp elde edilir.
  3. Elde edilen kalıp fırınlanarak içerisinde bulunan balmumunun uçması sağlanır.
  4. Kalıpta oluşan boşluklar eritilmiş metal ile dökülerek doldurulur.
  5. Kalıptan çıkan takıya son işlemler uygulanır. (Yolluk kesme işlemi, parlatma vb.)

Yukarıda bulunan iş akışı içerisinde şüphesiz en çok zaman ve ustalık gerektiren aşama balmumu modelin oluşturulmasıdır. Bu aşamada 3D baskı yöntemiyle dökümlenebilir reçine kullanılarak üretilmiş modeller kullanılabilir. Bu aşamada 3D baskı teknolojilerinden faydalanılması modelin üretim süresini ve maliyetini düşürmektedir. Ayrıca kişiye özel üretim, tasarım özgürlüğü ve kolay seri üretim gibi pek çok avantaj sağlamaktadır.

Şekil1. Dökülebilir Reçine ile Üretilmiş Bir Model ve Kalıptan Çıkarılmış Son Ürün

Kişiye Özel Üretim

Geleneksel yöntemlerle kişiye özel takı üretimi tasarım maliyetleri sebebiyle oldukça pahalıdır. Dijital tasarım ve üretim araçlarıyla bu maliyet oldukça düşmektedir. Bu araçlar sayesinde müşteri tasarım sürecinin bir parçası olabilir, üretime başlamadan önce 3D baskı ile hazırlanmış bir prototip ile ürünü fiziksel olarak deneyebilir ve istediği değişiklikleri belirtebilirler.

Şekil2. Takı Tasarımına İmkan Veren Bir Dijital Tasarım Programı

Tasarım Özgürlüğü

El ile oyulması çok zor hatta imkansız olan modeller eklemeli imalat yöntemleriyle kolaylıkla üretilebilirler. Böylece alışılmışın dışında tasarımlar yaratma ve piyasada benzeri bulunamaz modeller üretmek mümkündür.

Şekil3. Dökülebilir Reçine ile Üretimi Tamamlanmış Yüzük Modelleri

Kolay Seri Üretim

3D baskı kullanılarak üretilmiş modeller sonrasında balmumu modellerin üretilmesi için kullanılacak kalıpları üretmek maksadıyla da kullanılabilirler. Böylece 3D baskı ile üretilmiş bir model hızlıca çoğaltılabilir.

3D baskı teknolojilerinin gelişimi pek çok sektörde olduğu gibi takı imalat sektöründe de kaçınılmaz gelişmeler yaratmaktadır. 3D baskı teknolojileriyle ilgili daha fazla bilgi almak için sitemizi inceleyebilir, elinizde bulunan .STL dosyalarıyla saniyeler içerisinde fiyat alabilir, hemen üretime geçebilirsiniz.

Burak Kurttay
Makine Mühendisi