Solidworks 3D modelleme endüstrisinin liderlerindendir. Profesyonellere hitap eden bu bilgisayar destekli tasarım ve analiz programı ile parça tasarımı, karmaşık montajlar oluşturmak, kaynak yapılarının belirlenmesi ve analiz edilmesi gibi işler kolaylıkla yapılabilmektedir. Bunun yanında topoloji optimizasyonu gibi tasarım iyileştirmeleri yapabilmek de mümkündür.

Solidworks’ün bu çok kıymetli özelliklerinden faydalanabilmek için ödenmesi gereken lisans ücretleri ise bir o kadar yüksektir. Bunun yanında Solidworks çalışmak için güçlü bir bilgisayara ve Windows işletim sistemine ihtiyaç duymaktadır.

Bu yazımızda Solidworks’ te yapılabilecek işlemleri gerçekleştirebileceğiniz her ölçekten ve fiyat aralığından modelleme programlarını sizler için sıraladık.

Autodesk Fusion 360

Seviye: Başlangıç – Profesyonel

Platform: Windows, ios

Fiyat: Öğrenci ve girişimciler için ücretsiz, Şirketler için fiyat bilgisine buradan ulaşılabilir.

Fusion 360 bilgisayar destekli tasarım ve analiz yazılımıdır. Bilgisayar destekli üretim maksadıyla kullanılabilmesi de mümkün olan bu program olumlu kullanıcı deneyimi ve kullanım kolaylığı ile öne çıkmaktadır. Fusion 360 kullanarak son derece hassas 3D modeller üretebilir, bu modelleri 3D baskıya hazırlayabilir, simülasyonlar oluşturabilir ve üretime geçebilirsiniz. Fusion 360 ürün tasarımı ve mekanik tasarım konularında son derece başarılıdır.

Şekil1. Autodesk Fusion 360 Ekran Görüntüsü

Freecad

Seviye: Başlangıç – Profesyonel

Platform: Windows, İos, Linux

Fiyat: Ücretsiz, Buradan indirilebilir.

FreeCad, Solidworks’ün popüler alternatiflerinden biridir. Açık kaynaklı bir parametrik tasarım programı olan bu program birbirine yardım eden ve özelliklerin geliştirilmesi için çabalayan büyük bir kitleye sahiptir. Bu program size en gerekli 3D modelleme komutlarını sağlamaktadır. Ancak bunun yanında teknik resim, robot simülasyon aracı, üretim, render, mimari gibi çeşitli modüllere ulaşmak da mümkündür.

Şekil2. Freecad Ekran Görüntüsü

Autodesk İnventor

Seviye: Profesyonel

Platform: Windows

Fiyat: Öğrenciler için ücretsiz, şirketler için fiyat bilgisine buradan ulaşılabilir.

Autodesk inventor karmaşık mekanik sistemlerin tasarlanması, analizi ve üretime hazırlanması konusunda çalışabileceğiniz profesyonel bir programdır. Bu program çok parçalımakinelerin, tesislerin modellenmesi ve analizi için sıklıkla kullanılmaktadır.

Şekil3. Autodesk İnventor Ekran Görüntüsü

SketchUp

Seviye: Başlangıç – Profesyonel

Platform: Windows, İos, Tarayıcı da çalışan versiyonu da bulunmaktadır.

Fiyat: Tarayıcıda ücretsiz olarak kullanılabilir, fiyat bilgisine buradan ulaşılabilir.

Bu 3D modelleme yazılımı endüstride sıklıkla kullanılmaktadır. Temelde mimarlık alanında kullanılmasına karşın mühendislik projelerinde de tercih edilebilmektedir. SketchUp ile önce iki boyutlu çizimler oluşturup sonrasında basit komutlarla bu çizimleri üç boyutlu hale çevirmeniz mümkündür. Kullanımı oldukça kolaydır. SketchUp kolay kavranan bir program olmasına karşın özellikle görselleştirmenin önemli olduğu projelerde profesyoneller tarafından da tercih edilmektedir.

Şekil4. SketchUp ile Modellenmiş Bir Sistem

OnShape

Seviye: Başlangıç – Profesyonel

Platform: Tarayıcı

Fiyat: Öğrenciler ve hobic maksatlı kullanım için ücretsiz, şirketler için fiyat bilgisine buradan ulaşılabilir

OnShape ileri seviye bir çizim ortamı ve karmaşık montajlar yapabilme imkanı sunan profesyonel seviyede bir tasarım programıdır. Tarayıcı üzerinde çalışabilmesi ise bir proje üzerinden birden fazla mühendisin çalışabilmesi için oldukça büyük bir avantajdır.

Şekil5. OnShape Ekran Görüntüsü

Shapr3D

Seviye: Başlangıç – Profesyonel

Platform: İOS

Fiyat: İki tasarıma kadar ücretsiz. Lisans ücretlerine buradan ulaşılabilir.

Shapr3D şu ana kadar sayılmış diğer programlardan farklı olarak aslında bir uygulamadır. Tablet üzerinde kullanılabilmesi mümkün olan bu uygulama ile bir kalem ve tablet ile her yerde modelleme yapabilirsiniz. Mobilitenin önemli olduğu durumlarda tercih edilmektedir

Şekil6. Shapr3D ile Modelleme Yapılırken Çekilmiş Bir Fotoğraf

Yukarıda bahsedilen tüm bu programlar farklı geliştirme süreçlerini kapsayabilecek yetkinliğe sahiptirler. Modelleme süreci sonunda oluşturulacak prototipler imalattan sonra farkedilebilecek aksaklıkların çok ucuz ve hızlı bir biçimde ortadan kaldırılabilmesi için oldukça önemlidir. Bu programlar vasıtasıyla oluşturduğunuz modelleri .STL formatında kaydedebilrsiniz. Oluşturduğunuz .STL dosyalarıyla sitemiz üzerinden anında fiyat alabilir, dakikalar içerisinde üretime geçebilirsiniz.

3D Baskı Hizmetleri için bicisim.com

Burak Kurttay
Makine Mühendisi